هدفت هذه الدراسة التعرف الى دور استراتيجية حل المشكلات في تدريس مناهج كرة القدم وكرة السلة على مستوى التفكير الناقد ومستوى التفكير الإبداعي لدى الطلبة في الأردن، في ضوء متغيرات (المرحلة، الجنس، الخبرة، نوع المدرسة). وتكونت عينة الدراسة من (124) معلم ومعلمة. أظهرت نتائج الدراسة حصول أفراد العبنة على مستوى مرتفع من التفكير الناقد والتفكير الإبداعي على المقياس ككل. كما كشفت النتائج عن عدم وجود فروق ذات دلالة إحصائية في مستوى التفكير الناقد والتفكير الإبداعي في أبعاد (المرحلة، المدرسة، الجنس).

Abstract:

This study aims at recognizing the role of problem - solving strategy in teaching football and basketball curricula at the level of critical and creative thinking of the students from the teachers' point of view, in the light of the variables (stage, gender, experience, school type). The study sample consisted of (124) male and female teachers. The results showed that the sample obtained high level of critical and creative thinking on the whole scale. According to the variables, the results revealed that there were no significant differences in the level of critical and creative thinking.

التربية البدنية
أ.د.صادق خالد الحايك - د. ماجد أحمد الشديفات
مجلة علوم الرياضة والتربية البدنية، م1، ع1، ص ص 23- 37، جامعة الملك سعود،الرياض.
ملف البحث
the_role_of_problem.pdf (718.81 كيلوبايت)
مناهج التربية الرياضية، التفكير الإبداعي والتفكير الناقد، كرة السلة وكرة القدم،Curriculum, Football, Basketball, Critical and Creative Thinking.