Bioelectrical impedance analysis (BIA) is widely used to assess body composition. However, there is lack of studies that evaluated the validity of BIA especially the commercial models such as Omron BF-511. Aim: The main aim of the present study was to examine the accuracy of Omron BF-511 model in assessing body composition in male adults. Method: Apparently healthy men (n=302, mean age=31.7±10.3 years) participated in this cross-sectional study. Body composition (%fat and %SMM) has been assessed for all participants under the same conditions using Omron BF-511 and DXA as a criterion measure. Results: Although the results showed relatively close values (%fat &%SMM) between the examined instruments (Omron BF-511 & DXA), and the correlation between Omron BF-511 and DXA were high in both %fat and %SMM, the differences existed in both measures were significant (%Fat, Omron=29.02+7.68 vs. DXA=31.93+8.01, P=0.000; %SMM, Omron=34.42+4.83 vs. DXA=35.70+4.66, P=0.002). Conclusion: The current study concluded that Omron BF-511 could provide close estimation of %fat and %SMM. However, caution should be taken when an accurate estimate of %fat and %SMM is crucial. Therefore, more investigations are recommended to develop the accuracy of the commercial BIA (e.g. Omron BF-511) in order to provide accurate body composition assessment.

يستخدم تحليل المعاوقة الكهروحيوية على نطاق واسع لتقييم تكوين الجسم. ولا يزال هناك شح في الدراسات التي اختبرات مصداقية هذا النوع من الأجهزة التي يقدر التكوين الجسمي خاصة التاجري منها مثل (Omron BF-511). الهدف: هدفت هذه الدراسة إلى تقييم مدى دقة جهاز Omron BF-511 في تقدير نسبة الشحوم ونسبة العضلات الهيكلية لدى البالغين الذكور. الإجراءات: شارك في هذه الدراسة 302 مشارك من الذكور (متوسط العمر= 31.7 ± 10.3 سنة)، وقد تم قياس بعض عناصر التكوين الجسمي (٪ الشحوم و٪ العضلات الهيكلية) لجميع المشاركين في نفس الظروف باستخدام Omron BF-511 و جهاز قياس امتصاص الأشعة السينية المزدوج الطاقة DXA  كمقياس معياري. النتائج: رغم أن النتائج أظهرت قيم قريبة نسبيا (٪ الشحوم و٪ العضلات الهيكلية) بين الجهازين (Omron BF-511 & DXA)، ورغم وجود علاقة ارتباطية قوية بينهما في تقدير المتغيرين قيد الدراسة؛ إلا أن الفروق الاحصائية بين الجهازين في كلا المتغيرين (٪الشحوم و% العضلات الهيكلية) كان دالة (%الشحوم، Omron= 29.02+7.68  vs DXA= P=0.000, 31.93+8.01 و% العضلات الهيكلية، Omron= 35.70+4.66  DXA vs = ,34.42+4.83 P=0.002)، الاستنتاج: خلصت هذه الدراسة إلى أن جهاز Omron BF-511 يمكن أن يوفر تقدير مقبول لنسبة الشحوم والعضلات الهيكلية في الجسم،  إلا أنه ينبغي توخي الحذر عندما تكون الدقة في قياس هذه المتغيرات (٪ الشحوم و٪ العضلات الهيكلية) أمر بالغ الأهمية، لذا توصى هذه الدراسة بإجراء مزيد من الأبحاث لتطوير مثل هذه الأجهزة (مثل Omron BF-511) لتوفر تقييم أدق لعناصر التكوين الجسمي.

Exercise Physiology
Dr. Khalid Saad Aljaloud د. خالد سعد الجلعود
Journal of Sport Sciences and Physical Education,, Vol. 3, January (1), pp9-16 , king Saud Univ., Riyadh
إنجليزي
Body composition, bioelectrical impedance analysis, validity, Omron BF-511, DXA - التكوين الجسمي، جهاز التحليل الكهروحيوي، الصدق، Omron BF-511، DXA.