Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
تجاوز إلى المحتوى الرئيسي
ملخص البحث

The objective of this study was to assess the frequency of usage and quantity of nutritional intake by Saudi professional soccer players. The survey was divided into four categories: use of nutritional intake, the reason for consumption of nutritional intake, personal beliefs about nutritional intake, and behavior. The questionnaires were distributed to players from four professional soccer teams residing in Saudi Arabia: Club A was from Riyadh, Clubs B and C were from Jeddah, and Club D was from Dammam. The results showed that the mean energy intakes for the teams were: Club A, 3855 kcal/day; Club B, 3690 kcal/day; Club C, 3533 kcal/day; and Club D, 3421 kcal/day. No significant differences in protein and fat intake were identified between players from the four teams. In addition, a high percentage of athletes (96%) were found to use different supplements during the season; 41.67% (n = 60) reported that supplements were used to improve performance and 30.56% (n = 44) used supplements for health as the mean reason for use. In total, 109 (75.69%), 110 (76.39%), and 94 (68.06%) athletes were consuming sports drinks, buffered vitamin C, and calcium, respectively. Meanwhile, the least consumed supplements were vitamin E complex (n = 41; 28.47%) and energy drinks (n = 30; 20.83%). A majority of athletes indicated that their use of supplements was to improve their health and performance. Based on this study, it is recommended that soccer players receive education about nutrition at an early stage to promote healthier dietary practices, which can help players to support their careers.

 

Abstract

هدف هذه الدراسة إلى تقييم استخدام المدخول الغذائي لدى لاعبي كرة القدم المحترفين السعوديين. تم استخدام المنهج الوصفي لهذه الدراسة، وتحليل النظام الغذائي وتقسيمها إلى أربع فئات: استخدام المدخول الغذائي ، وسبب الاستهلاك، والمعتقدات الشخصية حول المدخول التغذوي، والسلوك. شملت عينة الدراسة 144 من لاعبي كرة القدم المحترفين، من أصل أربعة فرق في الدوري السعودي للمحترفين بالمملكة العربية السعودية. أوضحت النتائج أن متوسط استهلاك الطاقة للفرق كان كالآتي: 3855 سعرة حرارية / يوم لنادي الهلال، ثم نادي الأهلي 3421 سعرة حرارية / يوم، ثم نادي الاتفاق 3690  سعرة حرارية / يوم، واخيرا نادي الاتحاد  3533 سعرة حرارية / يوم. تم تحديد وجود فروق ذات دلالة إحصائية في تناول البروتين والدهون بين لاعبين الفرق الأربعة. بالإضافة إلى ذلك، كشف الدراسة أن نسبة عالية من الرياضيين (96 %) كانوا يستخدمون مكملات غذائية مختلفة خلال الموسم. حيث ذكرت 41.67 % (N = 60) أن استخدام المكملات الغذائية كان لتحسين الأداء، وأن 30.56% (N = 44) كان استخدامها للصحة العامة. كان العدد الإجمالي على التوالي N=109 (75.69%) ، ثم N = 110 76.39 (%) ، وبعد ذلكN=94  (68.06%)  من الرياضيين يستهلكون المشروبات الرياضية ، ومكمل فيتامين ج ، والكالسيوم. في هذه الدراسة ، تراوحت هذه المكملات بين أقلها استهلاكا كان فيتامين هـ N= 41 ؛ (28.47%) ، واستخدام المشروبات المنبة (الطاقة) ، N = 30 ؛ 20.83% ،  بينما أشار غالبية الرياضيين في هذه الدراسة ، إلى أن استخدامهم للمكملات كان بغرض تحسين الصحة والأداء. وبناءً على هذه الدراسة ، فإنها توصي؛ حاجة لاعبو كرة القدم للوعي والتثقيف الغذائي في مرحلة مبكرة من العمر لتشجيع الممارسات الغذائية الصحية المتوازنة، ويمكنهم مساعدة اللاعبين على دعم حياتهم الرياضية.

 

المجال
Exercise Physiology
المؤلف
Dr.Sulaiman Omar Aljaloud د. سليمان عمر الجلعود
الناشر
Journal of Sport Sciences and Physical Education,, Vol. 3, July (1), pp1-10 , king Saud Univ., Riyadh
سنة النشر
2018
ر.د.م.د
ISSN: ISSN-1658-7669
بلد النشر
Saudi Arabia
اللغة
عربي
الكلمات المفتاحية
nutritional supplements, energy intake, carbohydrate, protein, fat. - المكملات الغذائية ، المدخول من الطاقة ، الكربوهيدرات ، البروتين ، الدهون.
Arabic
تاريخ آخر تحديث : يناير 12, 2023 1:13ص