هدفت هذه الدراسة إلى التعرف إلى درجة امتلاك معلمي التربية البدنية للكفاءة المعرفية في اللياقة البدنية المرتبطة بالصحة، كما هدفت إلى التعرف على الفروق في درجة امتلاك معلمي التربية البدنية للكفاءة المعرفية في اللياقة البدنية المرتبطة بالصحة تبعاً لمتغيري (المؤهل العلمي، عدد سنوات الخبرة). وتكونت عينة الدراسة من (59 معلماً) من معلمي التربية البدنية في المرحلة الابتدائية بمدينة جدة، وتمثل هذه العينة ما نسبته (13.1%) من مجتمع الدراسة. وتم اختيارها بالطريقة العشوائية. واستخدم الباحث المنهج الوصفي بأسلوبه المسحي. وقام الباحث باستخدام الاستبيان كاداة لجميع بيانات الدراسة الحالية، حيث تكونت استبانة الدراسة من (36) فقرة موزعة على ثلاثة مجالات (المجال المعرفي، المجال التطبيقي، المجال التوعوي التثقيفي). وتم تحليل البيانات إحصائيا باستخدام الحزمة الاحصائية لبرنامج (SPSS) للحصول على النتائج باستخدام المتوسطات الحسابية والانحرافات المعيارية، والرتب، وتحليل التباين الأحادي. وأظهرت نتائج الدراسة أن درجة امتلاك معلمي التربية البدنية للكفاءة المعرفية في اللياقة البدنية المرتبطة بالصحة في جميع مجالات الدراسة جاءت في المستوى المرتفع، حيث جاءت النتائج في المجال المعرفي في المستوى المرتفع جداً، بينما جاءت في المستوى المرتفع في المجال التطبيقي والمجال التوعوي التثقيفي، كما أظهرت النتائج عدم وجود فروق ذات دلالة احصائية في درجة امتلاك معلمي التربية البدنية للكفاءة المعرفية في اللياقة البدنية المرتبطة بالصحة تعزى لمتغيري المؤهل العلمي أو عدد سنوات الخبرة. وأوصى الباحث بزيادة الاهتمام بالجانب التطبيقي والتوعوي التثقيفي لمعلمي التربية البدنية في اللياقة البدنية المرتبطة بالصحة، والاهتمام بالتدريب أثناء الخدمة لمعلمي التربية البدنية بعقد المزيد من الدورات وورش العمل في اللياقة البدنية المرتبطة بالصحة، وإجراء المزيد من الدراسات العلمية المتعلقة بالكفاءة المعرفية لمعلمي التربية البدنية في اللياقة البدنية المرتبطة بالصحة على مراحل دراسية مختلفة ومناطق جغرافية أخرى.

This study aimed to identify the degree of knowledge efficiency of physical education teachers in health-related fitness, and to recognize the differences in the degree of knowledge efficiency depending on different variables (educational qualification, number of years of experience). The study sample consisted of (59 randomly-selected teachers) of physical education teachers in the elementary grade schools in Jeddah. The sample represents 13.1% of the study population. The researcher used the descriptive style survey, using a questionnaire as a tool for all data collection. The questionnaire consisted of (36) items distributed among three areas (cognitive domain, the applied field, the educational awareness field). Data were statistically analyzed using the Statistical Package (SPSS) program to get the results using averages, standard deviations, and ranks, and analysis of variance. The study results showed that the degree of knowledge efficiency of physical education teachers in all areas of the study came at a high level, as the results came in the cognitive domain at a very high level, while came at a high level in the applied field and the field of educational awareness. The results also showed no statistically significant differences in the degree of knowledge efficiency of physical education teachers due to the study variables (educational qualification or number of years of experience). The researcher recommends to increase the attention paid to the applied research and awareness educational awareness for physical education teachers in fitness related to health, and attention to training during the service of the physical education teachers by conducting more training courses and workshops in the health-related fitness. The researcher also recommends to conduct further scientific studies on knowledge efficiency of physical education teachers in physical health-related fitness at different school grades and geographic areas.

التربية البدنية
د. زياد عيسى زايد
مجلة علوم الرياضة والتربية البدنية، م1، ع2، ص ص 93- 113، جامعة الملك سعود.
الكفاءة المعرفية، معلمي التربية البدنية، اللياقة البدنية المرتبطة بالصحة. knowledge efficiency, physical education teachers, health related fitness